V deviatom ročníku súťaže vín MUVINA sú šampióni zo Slovenska, Česka a Španielsk

19.06.2004 Celý región

Vína od výrobcov zo Slovenska, Česka a Španielska sa stali šampiónmi deviateho ročníka medzinárodnej prehliadky MUVINA 2004, ktorá sa skončila 18. júna v Pre...
Vína od výrobcov zo Slovenska, Česka a Španielska sa stali šampiónmi deviateho ročníka medzinárodnej prehliadky MUVINA 2004, ktorá sa skončila 18. júna v Prešove. Úspech domácich a českých producentov dokumentuje rastúcu kvalitu výsledkov ich práce. Vinári z deviatich krajín poslali dovedna 311 súťažných vzoriek.

Medzinárodná jury rozhodla o priznaní titulu šampión v štyroch kategóriách, v piatej - ružové vína - vzhľadom len na sedem súťažných vzoriek ho neudelila.
Domáci súťažiaci vyhrali v kategórii červených vín a tzv. spod kožky, čo je podľa riaditeľa súťaže Dušana Hažíra pri silnej konkurencii mimoriadne cenné. Titul patrí firmám Mrva & Stano za Cabernet Sauvignon, neskorý zber, barrique, ročník 2003 a Galafruit za šesťputňový tokaj, 1989. Českým producentom sa najvyššie ocenenie ušlo v kategórii biele sladké vína a šumivé. V prvej firme Auriga Tano za Tramín červený slamový, 2001 a v druhej - firme Soare Jablonec nad Nisou za Mucha Chardonnay, brut, 2002. Španielsky výrobca Castilla La Vieja dostal titul šampión za biele suché Sauvignon Blanc, 2003.
Odborný garant súťaže a jej stály účastník enológ Fedor Malík konštatoval vysokú úroveň prehliadky, ktorá je po druhýkrát za sebou v oficiálnom ročnom kalendári akcií Medzinárodného úradu pre vinič a víno (O. I. V. ), čo ju radí do najvyššej kategórie súťaží. Na margo kvality vín uviedol, že na Slovensku ročník 2003 \"bol veľmi zlý pre vína biele, lebo absentuje v nich kyselina a všetky majú príliš dlhé a mohutné horké chvostíky\". Naopak vydarili sa červené vína. Výsledky hodnotiteľov z desiatich krajín neoznačil za prekvapujúce, pretože slovenskí výrobcovia viacej vedia vďaka novým poznatkom, rastie konkurencia. \"A v neposlednom rade sú vina lepšie aj preto, že tento národ má viacej peňazí, začínajú prenikať zahraničné investície a dnes si možno na Slovensku kúpiť zariadenia, ktorými možno dorobiť slovenské víno slušnej európskej kvality, \" dodal.
Laureátov prehliadky odmenia na slávnostnom vyhodnotení v septembri t. r.
Tohto roku je súťaž rámcovaná 10. výročím založenia organizujúceho múzea vín. Jeho vinotéka v súčasnosti pozostáva z asi 1500 značiek, po tomto ročníku pribudne - podľa Hažírovho odhadu - asi sto nových.

(jj)
 

Vyberte región